NEDEN SPOR YAPMALIYIZ?




İnsan; çocukluktan yaşlılığa dek devam eden süreç te büyüyen, gelişen ve değişen bir varlıktır. Bu sürecin sağlıklı devamı için, hastalıklardan ve sakatlıklardan korunmak ve bunlara karşı dirençli olmak için dengeli “beslenme ve spor “hayati önem taşır. Yaşam kalitemizi yükseltmek ve hayata karşı dik durmak için bu iki altın kuralı unutmamak, hayatımızda mutlaka onlara yer açmak gerekir.

            Spor yapmadığımızda nelerle karşılaşabilir, ne gibi sıkıntılar yaşarız diye düşündüğümüzde aklımıza hemen özellikle masa başı işi yapıp, pasif yaşayan insanların önünde ki ilk engel olan omurga sorunları gelir. Omurga fıtıkları(bel ve boyun fıtıkları) skolyoz, kilo kaynaklı ağrılar ve rahatsızlıklar ve tabi yine kilo kaynaklı kalp, şeker, kolesterol ve tansiyon ilk sıraları alır.

            Psikolojik olarak rahatlama ihtiyacımızı da unutmamak gerekir. Mutlu insan genel de sağlıklı insandır. Hayata ve zorluklarına karşı dirençli, günlük sıkıntıları ve iş yükünü kolay bertaraf edebilen insandır. Spor mutluluk hormonunu yükseltir. Endorfin mutluluk hormonudur ve spor yapanlarda genelde yüksek olduğu gözlenir. Mutlu insanlar stresten arınmış sağlıklı insanlardır. Birçok hastalığın başının sıkıntı ve stres olduğunu düşünürsek, sıkıntı ve stresle gelen hastalıkların başın da da çağımızın vebası KANSER olduğunu düşünürsek korunmak için daha zevkli bir yöntem olmasa gerek.

            Çocukluk döneminde spor daha da elzemdir. Spor yapmayan çocukta; alerji, skolyoz, kifoz, göğüs kafesi sorunları, erken ergenlik problemi, direnç düşüklüğü ve sık hastalanma, bedensel zayıflık ve iştahsızlık, obezite ve psikolojik sorunlar ( otizm, hiper aktivite, dikkat dağınıklığı)önemli ve sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Çocukluk döneminde hiç spor yapmamış yetişkinlerin ise %65 inde orta yaşlılık dönemine gelindiğinde omurga sorunları, kalp, şeker, tansiyon, obezite, alerjiler ve direnç düşüklüğü, kas yırtıkları, eklem sorunları , genel ağrı ve rahatsızlık hissi en sık görülen sorunlardır. Çocuğunuza sağlıklılı bir yetişkinlik dönemi hediye edebilirsiniz. Ona spor yapma alışkanlığı kazandırarak, sevdiği ve ömrü boyunca hayatına yerleştirebileceği branşı bulabilmesi için spor okullarını tercih edin. Pek çok branşın bir arada olduğu spor okullarında mutlaka çocuğunuzun severek yapacağı ve hayatı boyunca benimseyeceği bir branşla tanışmasını sağlayabilirsiniz.

            Kısacası kanserden, omurga sorunlarından, obezite den, kalp, şeker, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıklardan, skolyozdan, alerjilerden ve daha pek çok hastalıktan korunmak için, önce siz spor yapmaya karar verin! O zaman göreceksiniz ki sağlıklı yaşamak elinizde.






Yüzme


Omurgamız vücudumuzun en önemli bölgesidir. Omurga sorunları günümüzde maalesef en sık rastlanan sorunlardır. Özellikle skolyoz bel ve boyun fıtığı ile disk kaymaları omurga ile ilgili en sık görülen sorunlardır. Günümüzde omurga cerrahisi ne kadar gelişse de rahatsızlığın tekrarını önleyemediği için kesin çözüm olarak kabul görmemektedir. Önemli olan vücudumuzun kas kitlesi açısından yeterli olması ve omurganın yükünü hafifletip bu tip sorunları önlemesidir. Masa başı işi yapanlarda, uzun süre ayakta ve uzun süre masa başında çalışanlarda ve spor yapmayan yetişkinlerde görülen omurga sorunlarının en etkili çözümü yüzme ve egzersizdir.

Özellikle yüzme vücudun ağırlığını suyla paylaşarak uygulanan bir çalışma olduğundan omurgaya yük bindirmeden kas gelişimi sağlar. Kişiyi ruhsal olarak ta rahatlatması yanı sıra kasları diriltip omurgayı güçlendirir.

Form da kalmak için de en hızlı sonuç alabileceğiniz branşlardan biri de yüzme dir. Hem suyun pozitif etikisiyle rahatlar, hem kasları çalıştırmasıyla fazla kilolarınızdan sizi kurtarabilir.