SUPPLEMENT NEDİR NASIL KULLANILIR ZARARLIMIDIR?







Amino Asitler Nedir?

Proteinin yapı taşı olan Amino Asitler vücudun protein üretimindeki en önemli kaynaklardan biridir. 
Esansiyel (vücudun üretemediği ve dışardan almak zorunda olduğu) ve esansiyel olamayan amino asitler kas gelişimi ve kas dokusunun kalitesinin artması için en önemli besinler arasında gösterilmektedir.
Yoğun olaran spor yapan ya da yaptığı aktivitelerden kas yorgunluğu çeken kişiler için amino asitler etkili bir destektir. 
Sindirim ve etki bakımından çok daha hızlı olan Amino Asitler etkili bir kas gelişimi isteyen kişiler için vazgeçilmez bir takviyedir. 
Amino Asit ürünlerinin en önemli kullanım zamanı çoğunlukla spordan sonradır ancak spor esnasında kas gelişimine destek olması açısından spor yapmadan önce ve sonra kullanılmaktadır. 
Amino Asitlerin 3 farklı formu vardır:
- Tablet
- Toz
- Sıvı

Protein Tozu Nedir? Nasıl Kullanılır?

Proteinler kas dokusunun temel yapı taşlarıdır. Vücudumuzun bütün hücrelerinin büyük bir kısmı proteinlerden yapılmıştır. Bu hücreler sürekli olarak yenilenmektedir ve bu nedenle vücudumuz sürekli protein almak zorundadır. Eğer yeterli miktarda protein almaz isek yıkılan hücrelerimiz yenilenmez ve kaslarımızda yıkılma süreci başlar. Kaslarda oluşan bu yıkılma işlemi, kas kaybına neden olur. 
Proteinin Faydaları;
- Kasların büyümesi, gelişmesi, ve yıpranan kaslarını yenilenmesini sağlar.
- Vücut dokularının oluşumu ve tamir edilmesini sağlar,
- Yaraların iyileşmesini sağlar.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 
Günlük almamız gereken enerjinin %20’si proteinlerden gelmelidir. Bu sayede gün içerisinde yıkıma uğrayan kas dokunun onarılması sağlanır.
Ancak gereksinimin arttığı yoğun spor yapma durumlarında besinlerden aldığımız protein ihtiyacımızı karşılamayabilir ve almamız gereken protein ihtiyacı %40’lara kadar çıkabilir.
Bu durumda profesyonel ve amatör olarak sporla uğraşanlar için protein takviyesi şarttır.
Protein Tozu Neden Kullanılmalı , faydaları nelerdir ?
Yoğun ağırlık idmanları yapanlarda protein gereksinimi iki katına kadar çıkabileceği göz önünde bulundurulursa bu kadar besini tüketmek oldukça zorlaşır.
Ayrıca besinler doğada saf karbonhidrat,protein,yağ kaynakları şeklinde bulunmaz. Tüm besinler kendi içinde belirli oranlarda karbonhidrat ,protein,yağ içerirler ve bunları ayrıştırarak tüketebilme imkanımız yoktur. İhtiyacınız olan proteini almak için bu kadar besin tüketmek kilo almanıza neden olacaktır.
Hayvansal kaynaklı protein kaynaklarının aynı zamanda doymuş yağ ve kolesterol açısından da zengin olduğunu unutmamak gerek!
Bu aşamada devreye beslenme takviyeleri olan protein tozları girmekte.
Günlük alımdan gelen protein miktarı hesaplandıktan sonra alınması gereken ek protein ,takviyelerden sağlanmalıdır.
Faydaları ;
Sporcu beslenmesinde: Atletler ve diğer sporcuların protein ihtiyacı diğer sporculardan fazladır.  Antrenman sırasındaki ve sonrasındaki protein ihtiyacını karşılamak, kas oluşumunu hızlandırmak , bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmalıdır.
Anabolizma(Kas gelişimi): Protein takviyesi, vücudun anabolik halde olmasını sağlar. Anabolizma, kas gelişimi demektir. Bunu tersi katabolizmadır ve kas yıkımını ifade eder.
Büyüme hormonu salgılanması: Sağlık için düzgün bir hormon seviyesi çok önemlidir. Yeterli miktarda protein alımı vücudun büyüme hormonu için gerekli yapı taşlarını almasını sağlar. Büyüme hormonu eksikliği, metabolizmayı yavaşlatır, kas kaybına ve çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.
Metabolizma: Daha önce de söylediğimiz gibi vücut, proteini sindirmek için daha fazla enerjiye gereksinim duyar, dolayısıyla metabolizmayı hızlandırır. Protein alımı olması gerekenden az olduğunda vücudun metabolizmayı harekete geçirerek yağ depolarını enerjiye çevirmesi zorlaşır.
İnsülin: Protein, kandaki insülin seviyesine yardımcı olur ki bu düzgün enerji döngüsü için önemli bir faktördür.
Ne zaman kullanmalıyım?
Protein takviyelerinin çeşidine göre kullanım zamanları değişir.
Sabah İlk İş: Uyandıktan sonra vücudunuz aç durumdadır. Bir süredir protein almadığınız için vücudunuz pozitif azot dengesini korumanızı sağlamak amacıyla hızlı sindirilen bir protein kaynağına ihtiyaç duyar. Hızlı sindirilmesi vücudumuzun ve kaslarımızın hemen beslenmesini sağlar. 
Bu noktada hem hızlı hem de yavaş sindirilen bir protein tozu kullanmak iyi bir fikirdir. Bu, yumurta ve peynir ya dawhey/kazein proteini toz karışımı gibi katı bir protein kaynağı ile whey protein içeceği olabilir.
Hızlı sindirilen protein vücudun pozitif azot dengesine hızla ulaşmasını sağlar ve iyi bir kas gelişmesi için bir gün izin alır. Kazein proteini gibi yavaş sindirilen bir protein kaynağı, amino asitlerin kan akışına karışmasını sağlamayı sürdürür ve bir sonraki protein öğününe kadar sizi devre dışı bırakır. 
Antrenman Öncesi: Antrenman öncesi öğününüz siz antrenman yaparken vücudunuzda pozitif azot dengesini koruyacaktır. Antrenmandan Önce Whey Protein  veya Whey / Kazein protein karışımı almanız, antrenman aşamasında vücudunuzu ve kaslarınızı besleyecektir. 
Antrenman Sonrası: Antrenman sonrası için, sabah yapılacak ilk iş ile aynı yaklaşımı benimsemelisiniz. Antrenmandan sonra toparlanmanıza yardımcı olması için ve yorulan ve acıkan kaslarınızı beslemeniz için vücuda hızlı karışan, Whey protein kullanmalısınız. 
Öğün Arası: Gün boyunca alınan düzenli protein takviyesi öğünleri ve atıştırmalıklar, kazein ya da yumurta proteini gibi yavaş sindirilen proteinler arasından seçilmelidir. İki ana öğün arasında alınan yavaş sindirilen protein, vücudunuzun gün boyunca pozitif azot dengesini korumasını ve sürekli kaslarınızın beslenmesini sağlar.
Gece; Yatmadan önce yavaş sindirilen bir protein takviyesi almak, uyurken azot dengenizi azami seviyeye çıkarır. Vücut gece büyüme hormonu salgıladığından vücudunuzu gece beslemek gelişim için çok önemlidir. Bu sebeple Kazein  proteini uyumadan önce en iyi tercihtir.

  
Karbonhidrat Nedir ?
Karbonhidratlar vücudumuza birinci derecen enerji veren besin takviyesidir. Kilonuzdan memnun değilsiniz ve kilo almak istiyorsunuz o halde yapmanız gereken bol bol karbonhidrat almak olacaktır.
Karbonhidrat tozları zararlımı ?
Karbonhidrat tozlarının zararlı olup olmadığı konusunda birçok soru sorulmaktadır. Karbonhidrat tozlarında her hangi bir kimyasal madde vs. kullanılmadığı için bilinen bir zararı ve yan etkisi yoktur.
Günlük olarak almamız gereken enerjinin %55’i karbonhidratlardan gelir. Spor yapanlarda fazla enerji ihtiyacı olacağı için, beslenme ile aldığınız karbonhidrat yeterli olmayabilir. İşte bu durumda Karbonhidrat ağırlıklı olan  “Kilo aldırıcı” tozları tercih etmelisiniz. Tercih etmiş olduğunuz “karbonhidrat tozu” uluslararası standartlarda ve son derece sağlıklı, doğal olarak üretilip satışı gerçekleştirilmektedir.
Karbonhidrat tozlarını Nasıl kullanmalıyım ?
Vücut geliştirme sporunun temelinde yatan karbonhidrat ve protein beslenme şekli size kilo almanız konusunda yeterli olabilir.
En etkili sonuca en kısa sürede ulaşabilmeniz için, salondaki hocanız ile yapacağınız çalışma programı ve beslenme programına göre ürün kullanımlarını ayarlamalısınız.
Ancak sadece antrenman öncesi karbonhidrat antrenman sonrası protein tozu ve karbonhidrat alınması daha doğrudur.  Zayıf bir bünyeniz varsa eğer antrenmanda sırasında almış olduğunuz karbonhidratı yakacağınız için vücudunuz daha fazla karbonhidrata ve Protein tozu na ihtiyaç duyacaktır.
Ayrıca antrenmandan sonra karbonhidrat almanız kas kütlesine enerji verecek ve vücudunuza kalori olarak dönüp kilo almanıza fayda sağlayacaktır.
Ürün kullanımları içindeki ölçek değerlerine göre değişmektedir.
Kullanım;
Antrenmandan yarım saat önce ve Antrenmandan hemen sonra 2 tepeleme yemek kaşığı karbonhidrat tozunu soğuk su veya az yağlı süt ile karıştırarak içiniz.
Eğer zor kilo alıyorsanız, antrenman dışında, öğünler den yarım saat sonra ve yatmadan öncede kullanabilirsiniz.




Yağ Yakıcılar?

 kullanma amacının belirlenmesi ilk aşama olmalıdır.
1- Şunu unutmamak gerekir ki her kadın ve her erkeğin her zaman psikolojik olarak kesin 5 kilo fazlası vardır. Kişi bu yüzden yağ yakıcı kullanmak isteyebilir.
2- Belli bir formda düzenli spor yapan kişiler kardiovasküler performansı (atletik performansı) desteklemek amaçlı ve vücut yağ endeksini azaltma amaçlı olarak bu tarz ürünler kullanabilir.
3- Kişi kilolu ya da çok kilolu ve gerçekten kilo vermeye ihtiyaç duyan ve fazla kiloları yüzünden yaşam kalitesi etkilenmiş, gündelik hareketleri kısıtlanmış biri olabilir.
4- Tamamen form tutmaya yönelik profesyönel anlamda hazırlıkları olan bir sporcu olabilir.
5- Arkadaşlarım kullanıyor benim neyim eksik ben de bundan içecem diyen bir kişi  de olabilir. Bu örnekleri çoğaltmak da mümkün tabi.
Amaç belirlendikten sonra yapılması gereken antrenman performasının incelenmesidir. haftada ne süre ile spor yapıldığı ve bunun dışında günlük hareket imkanının kısıtlı olup olmadığı (ofis insanının hareket imkanı kısıtlıdır örneğin) çok önemlidir. Yağ yakıcılar kesinlikle kardiyo (yürüyüş - koşu) gibi egzersizlerle desteklenmelidir. Gerçek anlamda etkiyi gözlemleyebilmek için kişisel görüşüm haftada en az 3 gün düzenli yaklaşık yarım saat ile 45 dakika arası koşu ya da yürüyüşe ihtiyaç vardır. 
Vücut yağ yakmaya başladıkça hazır olan depoları sırası ile boşaltır. Erkeklerde en bilindik depo karın bölegesi, kadınlarda ise basen ve kalçalardır. Eğer kişinin vücudunda bu bölgeler dışında da yağlanma var ise kilo kaybı genel olarak bütün vücuttan olur yani yalnız göbek ufalmaz ya da yalnız bel incelmez... Kişiler ihtiyaç ve atletik performasları doğrultusunda kendi bilgileri dahilinde ve antrenörlerinin tavsiyeleri doğrultusunda egzersiz programlarını kolayca şekillendirebilirler.
Yağ yakıcıları genel  ticari paketleme formatı olarak dört başlık altında toplayabiliriz: Bunlar sıvı formda olanlar, tablet formda olanlar soft jel (şeffaf jel tablet) ve çiğneme tabletleridir. Etkinlik anlamında bakıldığında hızlı kana karışması açısından sıvı ürünler tabiki avantajlıdır.
Yağ yakıcı olarak kullanılan bilindik ürünler L - CARNİTİNE -  TERMOJENİK YAĞ YAKICILAR - ÇİĞNEME TABLETİ L - CARNİTİNE'LER - SOFT JEL CLA'LAR ilk akla gelenlerin başındadır. Kişi hangi ürünü kullanacağını kendi metabolizmasını ve atletik performansını düşünerek seçmelidir. Her yağ yakıcının verdiği performans kişiden kişiye değişebilir. Bende çok etkili olan sizde fazla bir etki yaratmayabilir. Bunlar hep deneyimle görülecek şeylerdir.
L - CARNİTİNE grubu yağ yakıcılar genellikle tablet formu, sıvı form ve çiğneme tableti şeklinde temin edilebilir. Bilinen en klasik yağ yakıcıdır. Temel olarak L şeklinde bir amino asittir.
CLA soft jel tabletler farklı yağ aitlerinin kombinasyonundan oluşur ve yağ yakımını destekler genellikle yalnız başına alınmak yerine l - carnitine ile beraber kullanılması daha etkili olur.
TERMOJENİK YAĞ YAKICILAR günümüzde kulanılan en gelişmiş ürünlerdir ve son 3-4 yılın favorileridir. Hemen hemen her metabolizmada gözle görülür etkiler kaydetmek mümkündür. Vücut içinde çalışma anlamında diğer yağ yakıcılara göre farkı vücut ısısını yükseltmesi enerji vererek metabolizmayı hızlandırmasıdır.
Bu incelemenin sonunda değinmek istediğim bir önemli nokta da diyettir. Kişi diyetine devam etmez, yağlı yemekler yiyip kendine bakmaz ise, idmandan çıktığı gibi gider çikolataya yapışırsa tabiki kilo vermek bir hayal olur. Hiçbir yağ yakıcı size "istediğin gibi ye ve zayıfla" diye bir şey vaat edemez. Yağ yakıcı kullanırken su tüketimine çok dikkat edilmelidir. Çok uzun süreler aralıksız olarak yağ yakıcı kullanılmamalıdır. Bu ürünlerin tamamının belli bir bırakma ve yeniden başlama cetveli vardır. Ürünlerin kullanım adetlerine günlük maksimum kullanım miktarlarına çok dikkat edilmelidir. Kutunun üzerinde iki tane alınız yazarken  ben 4 içeyim iki katı işe yarar gibi cahilce fikirler size yalnız zarar verir.


Kreatin nedir?

Kreatin (Creatine) aslında insan vücudunun da kendisinin üretebildiği fakat et ve süt gibi gıdalarda da yoğun olarak bulunabilen bir maddedir.
Genellikle Creatine Monohydrate (kreatin monohidrat) olarak bilinen türü yaygın kullanılsa da, yıllar içinde supplementler piyasasında pek çok farklı isme sahip türü ortaya çıkmıştır.

Kreatin bir steroid midir?
Hayır! Kreatin kesinlikle bir steroid veya hormon değildir. Bunun yanı sıra zannedildiğinin aksine uyarıcı özelliği de yoktur.
Farklı türleri nelerdir
Piyasada pek çok farklı türevi bulunan bu maddenin eğer tek başına kullanılacaksa tercih edilmesi gereken türü kesinlikle kreatin monohidrat olmalıdır. Bunun yanı sıra diğer kreatin türleri arasında Etil Ester, Sitrat (Citrate) ve Kre-Alkalyn gibi türevler bulunmaktadır. Bunlar hakkında detaylı incelemeler ve yorumlarımız için aşağıdaki sayfayı okumanızı tavsiye ederiz!
Hangi kreatin türünü kullanmalıyım?
Bu sorunun cevabı aslında genellikle “kreatin monohidrat” olmaktadır. Bilimsel olarak en fazla çalışılmış ve etkinliği ispat edilmiş kreatin türevi bu olmakla beraber, çeşitli sebeplerden ötürü başka türlü kreatin türleri kullanmak isteyebilirsiniz

Glutamin nedir?

Glutamin (ya da yabancı adıyla Glutamine) özellikle whey ve kazein proteinlerinde yoğun miktarda bulunan bir amino asittir ve doğada da yumurta ve süt gibi doğal protein kaynaklarında bulunmaktadır.

 Glutamin neye yarar?

Aslında glutamin maddesinin kas geliştirmede büyük etkisi olduğu konusunda özellikle gıda takviyesi üreticileri tarafından yoğun reklamlar yapılsa da, sağlıklı bireylerin üzerinde böyle bir somut etkisinin olduğu bilimsel çalışmalar ve araştırmalar doğrultusunda teyit edilmemiştir. Fakat kas kaybı veya yaralanması ile sonuçlanan bazı hastalıklarda ve yaralanmalarda, bu konuda Glutamine ‘in etkili olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle AIDS ve benzeri hastalıklarda hastalar yoğun olarak kas dokusu kaybetmektedirler ve Glutamin kullanımı bunu yavaşlatabilir / durdurulabilir. (Bu konuda doktorunuzdan bilgi alın eğer bu amaçla kullanacaksanız…). Ayrıca kas yırtıkları vb. yaralanmalar sonucunda da kas dokusunun daha hızlı iyileşmesinde etkilidir. Bunun dışında çok net olmasa da, kullanıcılar şeker ihtiyacını azalttığı konusunda yorum yapmaktadırlar.

Kimler kullanabilir

Herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar normal dozlarda kullanabilirler. Spor yapmaya konusunda gerçek anlamda kullanmaya değecek bir faydası olmasa da, spor yapanlar glutamin eksikliği olduğunu hissederlerse kullanabilirler.
Ayrıca vegan veya vejeteryan olanlar veya günlük protein ihtiyacını tüketemeyenler de kullanabiliriler.


1) BCAA nedir?
BCAA, açılımı Branched Chain Amino Acid olan, yani Dallara Ayrılmış Aminoasitler Zinciri’dir. BCAA'yı oluşturan 3 özel amino asit Lösin, İzolösin ve Valin'dir. Bu amino asitler esansiyel yani vücudun üretemediği ve dışarıdan alınması gereken amino asitler sınıfındadır.
2) BCAA’nın diğer amino asitlerden farkı nedir?
BCAA’nın diğer amino asitlerden en önemli farkı karaciğerde değişime uğramadan direkt kas dokusu tarafından emilerek kullanılmasıdır ki, bu sayede kısa bir sürede kaslar için enerji yaratırlar. Ayrıca BCAA’lar çift zincirli aminoasitlerdir. Bu da onların diğer temel aminoasitlere dönüşebilmelerini sağlar.
3) BCAA ne için kullanılır?

BCAA kas sisteminin korunması, protein sentezinin arttırılması, yorgunluğa sebep olan laktik asit miktarının azaltılması amaçlarına yönelik olarak kullanılır.
4) Kimler BCAA kullanabilir?
Yapılan araştırmalara göre doğru ve dengeli beslenmeye sahip bir insanın dışarıdan çok fazla BCAA almasına gerek olmadığı belirtiliyor. Fakat her insanın fiziksel durumu farklı olduğunu düşünürsek, gereken miktarda BCAA kullanılabilir. Bu konuda belirleyici olan nokta, herhangi bir böbrek rahatsızlığınızın olmaması ve ağır spor yapabilecek düzeyde olmanızdır.
5) BCAA ne zaman ve nasıl kullanılır?
BCAA antrenmandan önce, antrenmandan sonra ya da sabah kalkınca da kullanılabilir. Hatta yemeklerle birlikte aminoasit profilini yükseltmek için tercih edilir. Görüldüğü üzere BCAA kullanımı çok değişken bir konudur. Ürüne ve kişiye göre değişir. Genelde günde 10-20gr arası tüketilmesi önerilir ve ne zaman kullanılacağı konusunda da ürün kullanım talimatına göre hareket etmek gerekir.

6) BCAA’nın faydaları nelerdir?

- BCAA kas kaybını önlemeye yardımcıdır.
- Dayanıklılık performansının uzun süre sürdürülmesini sağlar.
- Yağ yakımını destekler.
- Laktik asit üretimini azaltarak yorgunluğu azaltır.
- Kas onarımında rol oynar.
- Aerobik egzersiz kapasitesini arttırır.
- Vücudun yenilenmesi ve kasların toparlanmasına pozitif katkı sağlar.
7) BCAA’nın herhangi bir yan etkisi ya da zararı var mı?
Doğru miktarda doğru şekilde kullanıldığında BCAA’ların kanıtlanmış herhangi bir olumsuz yan etkisi yoktur. BCAA kullanımında özellikle gün içerisinde daha fazla su tüketmeniz önerilir.
8) BCAA’nın kas gelişimi açısından önemi nedir?
BCAA’ların supplement sektöründe bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni, kaslardaki aminoasitlerin %35 kadarının BCAA’nın içerisindeki Lösin, İzölösin ve Valin’den oluşmasıdır. Ayrıca direkt kas dokusunda çok hızlı bir sürede emildiği için BCAA’nın önemi bir kat daha artmaktadır. Bu da BCAA’yı kas gelişimi açısından en önemli aminoasit yapmaktadır.
9) Protein tozlarındaki BCAA yeterli değil mi?
Genelde protein tozlarının kutularında büyük harflerle içinde kaç gram BCAA olduğu yazılır ki, bu ürünün o kadar değerli olduğu gösterilsin. Fakat protein tozlarının içinde serbest formda BCAA yoktur. Burada yazan BCAA miktarı proteinin yapısındaki miktardır ve hemen hemen her wheyde benzer miktarda bulunur. Bu yüzden BCAA’lar vücut ağırlığımızla orantılı olarak alındıklarında çok daha etkili oldukları görüldüğü için haricen alınmalıdır.
Supllemetler Zararlı mıdır?
Supplementler hakkında dolaşan şehir efsaneleri, tablet ürünlerin ilaçlara olan benzerliği ve gıda takviyelerinin çoğu insan tarafından doping ve steroidlerle karıştırılması supplementlere karşı ciddi bir ön yargı oluşturmuştur.
“Supplement kullandıktan sonra vücudum sarkar mı?”, “Çocuk sahibi olmakta zorlanır mıyım?”, “Bu ürünlerin etkileri geçici midir?”, “Bu ürünler böbreklerime veya karaciğerime zarar verir mi?”… Supplementler hakkında sorulan sorular bazen son derece ilginç olabilmektedir. Ancak ne yazık ki supplementlere yeni başlayacak bir kişinin bu tür soruları olması normaldir. Bu durumun en büyük sebebi ülkemizde antrenörlerin, spor akademisi öğrencilerinin, hatta doktorların bile supplementler hakkında yeterince bilgiye sahip olmamasıdır, çünkü supplementlerle ilgili eğitim almamaktadırlar.

Bu sorulardan en çok merak edilenleri kısaca açıklamaya çalışalım. Çoğu insan supplementlerin etkilerinin kalıcı olup olmadığından şüphelidir, ve supplement kullanmayı bıraktıktan sonra eski haline, hatta eski halinden de kötü bir hale geleceğinden endişelidir. Öncelikle supplementlerden aldığınız protein, amino asit vs. içeriklerin besinlerle aldığınız proteinlerden ve amino asitlerden bir farkı olmadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden sporu bıraktıktan sonra gıda takviyesi kullanarak kazandığınız kas kütlesinin, normal beslenerek kazandığınız kas kütlesinden bir farkı yoktur. Burada şu gerçeği unutmamak lazımdır, spor nankördür. Supplement kullansanızda kullanmasanızda, hiç spor yapmazsanız ve beslenmenize dikkat etmezseniz kazandığınız kasları sonsuza kadar koruyamazsınız. Önemli olan sporu bir yaşam tarzı haline getirmek ve haftalık antrenman sayınızı azaltsanız bile en az haftanın iki günü spora yer vermektir. Bu durum yağ yakıcı ürünler içinde geçerlidir. Hedeflediğiniz kiloya ulaştıktan sonra adeta diyetinizin acısını çıkarırcasına yemek yemeye başlarsanız eski halinize dönme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Supplementler hakkına merak edilen bir diğer konu çocuk sahibi olmak üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olup olmadıkları şeklindedir. Türkiye’de satılan gıda takviyelerinin hiçbirisi ile vücudunuza dışarıdan bir hormon desteği almazsınız. Bu durum steroid ve doping maddeleri ile mümkündür ve çoğu zaman supplementler bu noktada steroidlerle karıştırılabilmektedir. Doping ve steroid maddelerinin yanlış kullanımı sağlığınızı ve hormonal dengenizi olumsuz etkileyebilir, ancak supplementler için bu durum söz konusu değildir.
Bir amino asit tabletinin arkasındaki günlük 9 tablet alınız yazısı supplementlere yabancı olan çoğu kişiye korkutucu gelmektedir. Çünkü 9 tablet ilacı değil bir günde, bir ayda bile nadiren alırız. Ancak burada gözden kaçan nokta son derece önemli ve basittir. Görüntüleri ne kadar benzer olursa olsun supplementler ilaç değil, gıda takviyesidir.
Peki hedefiniz ister kas kütlesi kazanmak, ister kilo vermek, ister kilo almak olsun supplementler ile hedeflerinize çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilirken dikkat etmeniz gereken hiçbir konu yok mudur? Her ne kadar supplementler sanıldığı gibi tehlikeli yan etkilere sahip olmasa da supplementlere körü Aşağıdaki püf noktalara dikkat ederseniz hem sağlığınızı riske atmamış olursunuz, hem de aldığınız supplementlerin faydasını görebileceğinizden emin olabilirsiniz.
Supplement seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
·         Aldığınız ürünleri Yetkili Satış Noktaları’ndan temin etmeye özen gösterin. Spor salonlarında, internette veya başka ortamlarda faturasız ve bir resmiyeti olmaksızın satış yapan kişilerden ürün almayın. Yoksa ürünün kaçak olması riski ile karşı karşıya kalırsınız.
·         Türkiye’ye yasal yollarla giren ürünlerin üzerinde T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onay verdiği bandrol ve Türkçe etiketler bulunmaktadır. ( Ayrıca bazı ürünlerin üzerindeki bazı yazılar ve resimler kapatılmıştır, bu durumdan şüphelenmenize gerek yoktur, çünkü bu gümrük kontrolleri sırasında yapılması gereken bir işlemdir.)
·         Türkiye Distribütörleri ürünler için sabit liste fiyatları belirlemektedir. Bu fiyatların çok fazla altında ürün satan yerlere dikkat etmek gerekir.
·         Ambalajı açılmış ürün almayın.
·         Aldığınız ürünün son kullanma tarihini kontrol edin.
·         Aldığınız ürünün güvenilirliğine dikkat ettiğiniz kadar markasına ve kalitesine de dikkat edin. Bunun için iyi bir yol markanın orijinal internet sitesini ziyaret etmektir. Resmi bir internet sitesi olmayan markaların kalitesi tartışılır.
·         Ürünler hakkında araştırma yaparken yabancı dil biliyorsanız mutlaka yabancı kaynaklardan da yararlanın.
·         Ürünleri kullanırken kutu üzerindeki kullanım talimatlarına uyun.
·         Supplement kullanırken gün içerisinde bol miktarda ( en az 2-2,5 lt) su için, ürünlerden aldığınız verimi arttırmak için beslenmenize dikkat edin.

Son olarak supplement kullanmaya başlayacaksanız dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bu konuda bilgili kişilerden yardım almaktır. Bir başkasının fayda gördüğü üründen sizin fayda göreceğinizin bir garantisi yoktur. Çünkü supplement seçerken o anki fiziksel durumunuz ve hedefleriniz göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden supplement alırken, arkadaş tavsiyesine, sadece satış amacı olan birinin yönlendirmesine değil, sizin fiziksel durumunuz, ihtiyaçlarınız ve hedeflerinize uygun ürün öneren kişilere güvenin.