STEROİD NEDİR ZARARLARI NELERDİR?




Steroidler, böbrek üstü bezlerinde bulunan ACTH kontrolü altında kolesterolden üretilen ve salgılanan horman yapısıdır. Tuz tutucu kortizonları salgılarlar. Bu hormonlar genellikle su-tuz dengesini sağlarlar.Çekirdekte protein üretimi için ihtiyaç olan transkripsiyonu başlatma özelliğine sahiptirler. Steroidler farklı hücre ve dokularda farklı işlevler gösterirler. Bu yüzden steroidler sporcular tarafından kullanılmak istenir.Steroidlerin çeşitlerine göre değişik bölgelere değişik etkileri vardır. Steroidler sporcuların kas geliştirmek için istediği bazı etkiler sağlar. Bunlar güç, dayanıklılık, hızlı kas gelişimi, özgüven duygusu, yağ yakmaya yardımcı olması gibi etkilerinden dolayı sporcular tarafından tercih edilir.



Steroidin sağladığı yararların yanında birçokta zararı vardır. Bunlar ;


Steroidlerin toksik etkisi olduğundan karaciğerde birikir. Bunlar karaciğer dokusunu bozarak karaciğer hastalıklarına, kanserine ve hatta ölümlere neden olabilir.
Hipofizi etkileyerek erkekliğin kaybına yol açabilir. Testisler büyümesine rağmen spermler azalır.
Vücutta su ve tuz tutar. Buda vücutta ödemler oluşmasına neden olabilir.
Erkeklerde kadınsı özellikler oluşturabilir.
Kadınlarda da erkeksi özellikler oluşturabilir.
Steroid kullananların çoğunda deride değişiklikler ( irili-ufaklı sivilceler, deri sarı-yeşil ve cansız ) görülür.
Psikolojik ve ruhsal bozukluklara neden olabilir.
Kalp kaslarına zarar verir, kalp krizine neden olabilir.
Kallp ritmini bozabilir.
Saç dökülmesi ve kelliğe neden olabilir.
Gelişimini tamamlamamış genç sporcuların gelişme ve büyümelerinde bozukluklara neden olabilir.
Prostat büyümesi ve kanserine yol açabilir.
Steroidlerin toksik atıklarından kurtulmak için böbreğe çok fazla yük biner. Bu böbreğin yorulmasına ve zarar görmesine neden olur.


Bu gibi yan etkilerin çok fazla olması, fayda-zarar terazisine koyulduğunda steroidlein kullanımında zararlarının daha çok olduğunu görüyoruz. Steroid kullanımı hiç kimse tarafından uygun bulunmaz. Steroidlerin yerine vücut geliştirme sporuyla ilgilenenlerin protein, aminoasit gibi besin takviyelerini (suplement) kullanması daha zararsız olacaktır. Tabiki bu besin takviyelerini de bir doktora danışmadan kullanmamak gerekir.