BEYAZ PRİNÇ Mİ? SİYAH PRİNÇ Mİ SAĞLIKLI?




Türk mutfağının eşsiz yemeği Bildiğiniz gibi pilav beyaz pirinç ile yapılır. Beyaz pirinç fabrikasyon işlemleri sonrasında birçok içeriğini kayberek bize ulaşır. Onun en önemli bölümü olan kepeği fabrikasyon işlemleri sırasında yok edildiği için işlenmiş beyaz pirinç yalnızca karbonhidrat içeriği ile satılır. Beyaz pirinç bu yüzden glisemik indeksi yüksek yiyecekler arasındadır ve kilo alımına sebep olur. Bir bulgur pirinci beyaz pirinç kadar yüksek glisemik indekse sahip değildir. Bu yüzden uzmanlar hep bulgur pilavını beyaz pirinç pilavına tercih edilmesi yönünde açıklamalarda bulunurlar. Beyaz pirinç sofralara işlenmeden gelmiş olsaydı vitamin, mineral ve kepek bakımından daha yoğun olurdur. Bu da onu zararlı besinler arasında değil aksine tüketilmesi gereken besinler arasında gösterilmesini sağlardı. İşlenmiş beyaz pirinç ile yapılan pilav kan şekerini aniden yükseltir. İçinde bulunan yüksek oranda ki karbonhidrat kana direkt karışır. Glisemik indekside yüksek olduğu için pankreastan anında insülin salgılanır. İnsülin etkisiyle kana karışmış glikoz anında hücrelere geçer. Hücreler ihtiyacı olan glikozu enerji sağlamak amacıyla kullanır, fazlasını da depo eder. Bir tabak pilavda vücudunuzun ihtiyacından çok daha fazla glikoz olduğu için maalesef kilo almaya mahkum olursunuz. Pilavın kalorisini azaltmak elinizde değldir ama glisemik indeksini düşerebilirsiniz. Pilavla birlikte proteinli gıdalar tüketmek glisemik indeksin düşmesine yardımcı olur. Örneği tavuk ya da kırmızı eti pilavla tüketebilirsiniz. Yanında salata ya da yoğurt yiyebilirsiniz. Baharlardan karabiber ve pul biber ekleyebilirsiniz. Tüm bunlar pilavın glisemek indeksinin düşmesine yardımcı olur.  Ancak az miktarda tüketir yanında glisemik indeksini düşürücek besinler tüketirsiniz etkisini bir hayli azaltmış olursunuz. Pilavı eğer ağır spor sonrası tüketirseniz, kaslarınız için mükemmel bir enerji kaynağı yaratmış olursunuz. Salonda spor yapanlara en çok önerilen menü tavuk göğüsü beyaz pirinç pilavı ve yanında bol yeşillikli salatadır







Siyah Pirinç Magnezyum Zengini

Lif ve mineral zenginliği açısından vejetaryen ve veganların popüler besin maddeleri arasında yer aldığını söyleyen Diyetisyen Selma Önelge Gür, siyah pirincin faydaları ve tüketimiyle ilgili detayları anlatıyor.

Besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin, lif ve mineral deposu siyah pirinç Türkiye'de ilk kez Edirne'de üretilmeye başladı.

Besin değerinin yüksekliği nedeniyle eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen dünyada “yasak pirinç” olarak da bilinen siyah pirinç, artık Türk sofralarında da yerini alacak.



Dünyada bilinen en yaygın türü Forbidden Rice (yasak pirinç)'dır. Bir hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin'de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve o günden sonra da yasak pirinç olarak anılmıştır.Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum aynı zamanda kan şekeri ve kan basıncını da düzenliyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor.